بهطور معمول برندهای عطرسازی بر اساس نحوه و ساختار فعالیت به گروههای مختلفی از قبیل دیزاینر (Designer)، نیش (Niche) و آرتیزان (Artisan) تقسیم میشوند.
شرکتهای خیلی بزرگ با قدرت مالی فراوان هستند که در گستره وسیعی از صنعت مُد یا خودروسازی، ساعتسازی و ... به تولید مشغول بوده و به عنوان یک بخش مکمل در زمینه تولید عطر نیز فعالیت دارند. بیشتر اسمهای شناخته شده در صنعت مد در این گروه قرار دارند مانند کریستین دیور، کالوین کلین، شنل، هرمس، کارولینا هررا و غیره.
روش عمومی این شرکتها این است که با استفاده از نظرسنجیها و روشهای علمی در آمار، روند سلیقه مشتریها را در ارتباط با رایحههای مورد علاقه، رنگ عطر، شکل شیشه و سطح درآمد آنها و توان خرید بررسی کرده و بر اساس بازار مورد نظر خود عطری با رایحه، کیفیت و قیمت مشخصی عرضه میکنند. به همین دلیل این عطرها اغلب عامه پسندتر بوده و مقبولیت عمومی بیشتری بهدست میآورند و با قدرت مالی فراوان، کمپینهای تبلیغاتی وسیعی راه انداخته، در نتیجه نام این برندها و عطرهای تولیدی آنها بیشتر شناخته شده هستند.
عبارت نیش یا بازار نیش به معنی فاخر، به بخش کوچکی از بازار گفته میشود که بر روی یک نیاز ویژه یا یک کالای ویژه تمرکز دارد. اینگونه از مدیریت بازاریابی، بازار هدف خود را بر اساس نیاز بسیار ویژه، دامنه قیمتی، کیفیت کالا و ویژگیهای جمعیتشناختی تعریف کردهاست. هدف از بازاریابی نیش یا فاخر تمرکز بر برآورده کردن یک کالا یا خدمت برای بخش کوچکی از بازار است که کالاها یا خدمات موجود نتوانستهاند نیاز آن بخش را به خوبی برآورده سازند. در صنعت عطر اغلب شرکتهایی که اینگونه بازارها را انتخاب کردهاند نسبت به غولهای چند ملیتی توان مالی کمتری داشته و بیشتر اهتمام خود را در افزایش کیفیت رایحهها و سلایق خاص بهکار میبرند. در برخی از این برندها، عطرساز و صاحب شرکت یکی هستند. هرچند در بعضی از آنها طراحی عطر به عطرسازهای خارج از شرکت سپرده شده است.
یکی از تفاوتهای اصلی روش تولید این شرکتها با غولهای دیزاینری در این است که طراح عطر در این شرکتها کمتر به نظرسنجیهای عمومی توجه نشان داده و بیشتر کار تولید عطر را مانند یک اثر هنری بر اساس ذهنیت، داستان و ایده شخصی طراحی و تولید میکند؛ به همین دلیل عطرهای این خانهها اغلب خاص پسندتر بوده و کمتر مورد اقبال عمومی قرار میگیرند.
از معروفترین برندهای این گروه میتوان از سرژ لوتنز، گرلن، کرید، آمواج، شیخ و ... نام برد.
بعضی از برندهای دیزاینری جهت رقابت با شرکتهایی که در بازارهای نیش فعالیت میکنند خط تولیدهای جداگانهای تحت عنوان «اختصاصی» یا «ویژه» راه اندازی کردهاند که روی همین بازارهای حاشیهای تمرکز میکنند. از معروفترین این برندها میتوان از خط تولید Private Blend شرکت Tom Ford یا La Collection Privée شرکت کریستین دیور نام برد. امروزه شرکتهای عطرسازی فعال در بازارهای نیش بهعلت نیاز کمتر به منابع مالی و افزایش مصرف، بهخصوص در بازارهای منطقه خاورمیانه رشد زیادی داشتهاند.
شرکتهایی با استراتژی نیش مارکتینگ هستند که در آنها خودِ عطرساز، برند خیلی کوچکی ایجاد کرده و صاحب برند و عطرساز در آن یکی میباشد. به این گروه ایندی نیش (Indie Niche) نیز گفته میشود. تعداد کارکنان این شرکتها از تعداد انگشتان دست فراتر نمیرود. این برندها اغلب سعی میکنند کمبود خود را در زمینه مسایل مالی و امکانات بازاریابی با استفاده از خلاقیت و خلق آثار هنری از رایحه، جبران نمایند. آنها اغلب گستره فروش محلی داشته و در نهایت از امکانات فروش آنلاین استفاده مینمایند. بسیاری از این مجموعهها به استفاده از مواد اولیه کمیاب در این صنعت روی آوردهاند.
از برندهایی که در بازار ایندی نیش معروف میباشند میتوان ناسوماتو، میزون فرانسیس کورکجان، روژا داو، تیزیانا ترنزی و ... را نام برد.
پاسخ کارشناس عطرسرا
پاسخ کارشناس عطرسرا